Medicatieschema
Het medicatieschema: een duidelijk overzicht!
In één oogopslag een duidelijk overzicht van al je medicatie. Vraag ernaar in de apotheek en neem het mee bij de dokter of naar het ziekenhuis!
Waarom een medicatieschema?
Een medicatieschema is een hulpmiddel om een duidelijk inzicht te krijgen wanneer je welke geneesmiddelen moet nemen. Het vermeldt alle voorgeschreven medicatie, maar ook de niet-voorgeschreven medicatie en het vermeldt meestal ook waarvoor je deze geneesmiddelen moet innemen. Bovendien is het een handig communicatie-instrument tussen de verschillende zorgverstrekkers (artsen, tandartsen, thuisverpleging, ziekenhuis).
Wij als apotheker zijn goed geplaatst om dergelijk schema op te stellen: wij hebben immers een overzicht over alle voorgeschreven medicatie door de verschillende artsen en weten vaak ook wat de patiënt gebruikt zonder voorschrift.
Voor het opstellen van een medicatieschema gaan we als volgt te werk:
1. De patiënt vult een formulier in met de medicatie die hij/zij neemt. Zowel chronische als tijdelijke medicatie worden opgesomd. Maar ook medicatie die slechts af en toe genomen wordt en vitaminen en voedingssupplementen mogen we niet negeren. Deze kunnen immers ook een invloed hebben op de andere medicatie.
2. De gegevens van het formulier worden vergeleken met de gegevens in de apotheeksoftware. Eventuele wisselwerkingen en dubbelmedicatie worden opgespoord en een voorlopig medicatieschema wordt opgesteld.
3. Het schema wordt overlopen met de patiënt en eventuele aanpassingen worden gemaakt. Het definitief medicatieschema wordt in een plastiek mapje meegegeven met de patiënt.
4. De patiënt neemt zijn medicatieschema steeds mee bij een bezoek aan (tand)arts/specialist /ziekenhuis. De arts/specialist brengt eventuele wijzigingen aan op het schema en de patiënt bezorgt het nadien opnieuw aan de apotheker. De apotheker zal je schema meteen aanpassen. Zo blijft het overzicht steeds up-to-date.
Op deze manier waken we samen over uw gezondheid!